Αναζητώντας πρόγραμμα επιδότησης ή πηγή χρηματοδότησης

552 0

«Θα προχωρήσω στην επένδυση εφόσον λάβω έγκριση για την επιδότηση».

Αυτή η φράση ακούγεται πολύ τακτικά στις συναντήσεις μας με επιχειρηματίες, οι οποίοι επιθυμούν να προβούν σε κάποια επένδυση. Αν το σκεφτούμε υποκρύπτει μια μετατροπή του μέσου που είναι η επιδότηση σε σκοπό. Αναγάγει δηλαδή την ίδια τη επιδότηση ως εργαλείο θεμελιώδους σημασίας για την ίδια την πραγματοποίηση της επένδυσης. Είναι όμως;

Εφόσον ο επιχειρηματίας ως δημιουργός και οραματιστής πιστεύει σε ένα επενδυτικό έργο και έχει τη δυνατότητα των ιδίων κεφαλαίων, τότε γιατί το μέσο, δηλαδή η επιδότηση να είναι ο παράγων ο αποκλειστικός για την πραγματοποίηση ή μη της επένδυσης; Δεν είναι κρίμα να χάνονται επενδύσεις που θα αποδώσουν κέρδη στον επιχειρηματία και πόρους στην ελληνική οικονομία λόγω της ενδεχόμενης απουσίας επιδότησης;

 

Αν πάλι ο επιχειρηματίας, δεν έχει το σύνολο των απαιτούμενων κεφαλαίων, τότε ασφαλώς η ενδεχόμενη έγκριση της επιδότησης είναι κρίσιμη για την πραγματοποίηση του έργου. Τότε όμως θα πρέπει να υπολογιστεί οπωσδήποτε ο συντελεστής ευαισθησίας του έργου.

Και στις δύο περιπτώσεις η στήριξη στην ύπαρξη της επιδότησης υποκρύπτει ορισμένες φορές μια ελλιπή οργάνωση στο επίπεδο της μελέτης του Business Plan. Δεν είναι η επιδότηση το κρίσιμο στοιχείο για να προβεί κανείς σε ένα έργο. Αντιθέτως είναι απόλυτα κρίσιμο στοιχείο, το ρεαλιστικό και σε βάθος μελετημένο business plan.

Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει κανείς πριν κάνει οποιοδήποτε επιχειρηματικό βήμα είναι αν πιστεύει απόλυτα στην επιτυχία του. Αν πιστεύει όχι συναισθηματικά, αλλά απόλυτα ρεαλιστικά, με ένα πλάνο αποτυπωμένο σε προσγειωμένες προβλέψεις αριθμών και αποτελεσμάτων.

Αν το ερώτημα αυτό απαντηθεί θετικά τότε η ανεύρεση κεφαλαίων είναι σχεδόν δεδομένη ακόμα και στην Ελλάδα κατά το 2016. Κάθε τραπεζικός οργανισμός αλλά και σειρά επενδυτικών ταμείων αναζητούν έργα με υψηλά ποσοστά επιτυχίας για να επενδύσουν μέρος των κεφαλαίων τους. Ορισμένα εξ αυτών έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε και εμείς.

Επομένως ασφαλώς η επιδότηση είναι ένα πολύ καλό μέσο υλοποίησης μια επένδυσης. Κρίσιμο όμως για την απόφαση επένδυσης η μη είναι το business plan, η αποτύπωση της επιχειρηματικής ιδέας σε ένα πλάνο που αποδεικνύει ότι το σενάριο είναι βιώσιμο.

Απόδειξη αυτής της σκέψης είναι ότι δε μας έλλειψαν σε αυτή τη χώρα τα κεφάλαια και οι επιδοτήσεις. Δεν είχαν όμως παρόλα αυτά, τα κεφάλαια αυτά την απόδοση που θα ανέμεναν οι επιχειρηματίες και η ελληνική οικονομία.

Αυτό γιατί πολλές φορές είχαμε επένδυση λόγω της επιδότησης και όχι επένδυση λόγω της επιχειρηματικής ευκαιρίας και του σχετικού σχεδιασμού.

Εμείς στην «Business Support Services», έχουμε απόλυτα εξειδικευμένο τομέα για την υποστήριξη επιχειρήσεων στον τομέα των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Έχουμε δε πολύ μεγάλα ποσοστά εγκρισιμότητας και υλοποίησης. Κυρίως επειδή δεn μελετούμε μόνο το πρόγραμμα, αλλά ξεκινούμε από την επεξεργασία των στοιχείων που μας παρουσιάζει ο πελάτης ως επιχειρηματική ιδέα. Αναζητούμε την ανάδειξη της βιωσιμότητας της επένδυσης.

Επιδιώκουμε δηλαδή πρώτα να αξιολογήσουμε την επιτυχία μιας τέτοιας υλοποίησης και κατόπιν είναι πραγματικά εύκολη η διαδικασία της υποστήριξης της από ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Εκεί βρίσκεται κρυμμένη όλη η υπεραξία.

Θα είναι χαρά μας να συζητήσουμε για τις επιχειρηματικές σας βλέψεις αναζητώντας και προγράμματα επιδότησης η χρηματοδότησης για αυτές.

 

Με εκτίμηση

 

Για την «Business Support Services»

Ευστάθιος Λιακόπουλος

Owner & Managing Director

Related Post