Ο κόσμος, η Ελλάδα και εμείς κατά τα επόμενα έτη
Παρακολούθησα πρόσφατα μια παρουσίαση σχετικά με τις επενδύσεις του μέλλοντος. Ήρθα σε επαφή με έναν άλλο κόσμο. Ταξίδεψα για λίγες ώρες μακριά από έναν ψευδή μικρόκοσμο μέσα στον οποίο είμαστε εγκλωβισμένοι τόσο εξαιτίας του ελληνικού μικρό-περιβάλλοντος όσο και εξαιτίας της μεγάλης μας αδυναμίας απέναντι στην αλλαγή.
Τελικά ναι στην εποχή της πληροφόρησης δεν μπορούμε να έχουμε απαίτηση μόνο από το κράτος να μας οδηγήσει στο μέλλον αλλά και ο κάθε ένας από εμάς από τον εαυτό του.
Το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο μεταβάλλεται βιαίως. Την ώρα που εμείς επιδοτούμε με τεράστια κεφάλαια την ΔΕΗ, σε δέκα χρόνια δε θα έχει λόγω ύπαρξης η ίδια η ΔΕΗ, λόγω της επέλασης της νέας τεχνολογίας μέσω της Tesla και άλλων επιχειρήσεων.
Στην Tesla to 65% των εργαζομένων είναι πτυχιούχοι ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Σε μερικά έτη οι ανάγκες για πετρέλαιο θα έχουν περιοριστεί σε τεράστιο ποσοστό, ήδη έχει γίνει αφού νέες μορφές ενέργειας αναπτύσσονται. Ήδη στην Ολλανδία η πλειονότητα των νέων αυτοκινήτων που αγοράζονται είναι ηλεκτρικά. Οι χώρες που έμειναν στην ευκολία της παραγωγής πετρελαίου, θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα, ήδη έχουν. Ο επόμενος μεγάλος ασθενής της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι η Σαουδική Αραβία. Θυμηθείτε το σε δέκα έτη.
Είμαστε ήδη στην εποχή του 3D printing. Ολόκληρα σπίτια διαμορφώνονται μέσα από την εκτύπωση με κόστος € 5.000,00, αεροπλάνα, οχήματα, πάσης φύσεως μηχανήματα. Η υψηλή τεχνολογία κυριαρχεί και κολοσσοί όπως η Google, το Facebook θα γιγαντώνονται. Τα παιδιά μας θα κατανοούν καλύτερα τις έξυπνες συσκευές από τα περιοδικά ή τις εφημερίδες. Σε λίγο θα βλέπουν ταινίες και ότι άλλο επιθυμούν μέσα από τα γυαλιά τους. Αποτελεί το νέο προϊόν της Google και όχι μόνο.
Τα drones ήδη υπάρχουν, αλλά η συμμετοχή τους θα γίνει καθημερινή. Δε θα υπάρχουν κάμερες και φωτογραφικές μηχανές, θα έχουμε ατομικά drones τα οποία θα αφήνουμε να πετάξουν για να τραβήξουν τις στιγμές που επιθυμούμε.
Το μέλλον είναι στο 3D, την Tesla, την υψηλή τεχνολογία, τα ιατροφαρμακευτικά προϊόντα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, τη βιοτεχνολογία, και το digitalization.
Παράλληλα οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους και οι ΗΠΑ έχουν πάψει να έχουν το ρόλο του παγκόσμιου αστυφύλακα, ενώ μια μεγάλη παγκόσμια οικονομική δύναμη, η ΚΙΝΑ ανατέλλει και θα αποτελέσει επίκεντρο εξελίξεων παράλληλα με τις χώρες με κοινά συμφέροντα βλέπε Ρωσία ή τις χώρες δορυφόρους της βλέπε Σιγκαπούρη κλπ.
Η ενημέρωση, η γνώση και η δράση για όσα συμβαίνουν είναι απαραίτητα στοιχεία για τη εξέλιξη της χώρας και καθενός από εμάς.
Δυστυχώς στην Ελλάδα ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ασχολούμαστε με όσα κάποιοι έχουν λύσει προ πενήντα ετών και δεν παρακολουθούμε καν όσα κοσμογονικά πράγματι εξελίσσονται στον κόσμο.
Παράλληλα έχουμε χάσει στο επίπεδο της παιδείας και έχουμε απωλέσει μια ολόκληρη γενιά. Μικρό μέρος των νέων μας έχουν την γνώση για να σταθούν σε ένα τόσο πρωτοποριακό και ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Η κατεύθυνση μας είναι εσφαλμένη και παράλληλα δεν παρακολουθούμε καν όσα συμβαίνουν, πόσο μάλλον να προσαρμοζόμαστε και να παίρνουμε θέση σε αυτά.
Ενδεικτικά σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ, ο μεσοσταθμικός ρυθμός ανάπτυξης τη χώρας, θα είναι 1,3%. Επομένως το ΑΕΠ του 2009, θα ανακτηθεί το 2036. Η συνθήκη είναι πράγματι μη βιώσιμη διότι η μείωση της τρομακτικής ανεργίας του 25%, δεν πρόκειται να συμβεί παρά μόνο με μεσοσταθμική αύξηση ΑΕΠ της τάξεως του 3%. Το δε ασφαλιστικό σύστημα είναι καταδικασμένο όσο η αναλογία ενεργού και μη πληθυσμού δεν ανατρέπεται δραστικά υπέρ του ενεργού πληθυσμού.
Η αναμενόμενη εξέλιξη είναι εθελούσιο grexit σε βάθος δεκαετίας. Αποτέλεσε και την εκτίμηση του Ian Bremmer, κατά την παρουσίαση την οποία όπως σας ανέφερα παρακολούθησα. Θεώρησε ότι η Ελλάδα, δεν θα είναι μέλος του κοινού νομίσματος τα επόμενα πέντε – δέκα έτη.
Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, όσοι μπορούμε να τα δούμε, έχουμε μόνο ένα δρόμο. Την κατανόηση, τη προσαρμογή και την δράση. Πρέπει να επενδύσουμε στη γνώση, ώστε να μπορούμε να έχουμε τις επιλογές στα χέρια μας. Πρέπει να αλλάξουμε αφού με την γνώση εξασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να το κάνουμε και πρέπει να γίνουμε μέλος αυτής της παγκόσμιας εξέλιξης.
Αν οι συνθήκες στη χώρα δε το ευνοούν οι αγορές για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες αυτής της χώρας είναι ανοικτές όσο ακόμα δεν έχουμε γίνει Βόρεια Κορέα ή Βενεζουέλα.
Ας μην αδρανούμε. Ας πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας.
Ευστάθιος Λιακόπουλος
Ιδιοκτήτης της Business Support Service