Ας είμαστε προσεκτικοί

1215 0

Η ελληνική οικονομία είναι σίγουρα η ασθενέστερη της ΕΕ. Κατά συνέπεια η πιο επιρρεπής σε αρνητικές επιδράσεις. Επομένως ανεξάρτητα από τις εσωτερικές εξελίξεις, θα πρέπει να παρακολουθούμε με μεγάλη επιμέλεια τις μεταβολές στην παγκόσμια οικονομία.

Στην Ελλάδα χάσαμε πολύ χρόνο, παρόλα αυτά φαίνεται να βγήκαμε από μια διακυβέρνηση, η οποία πέτυχε να περάσει κάθε επώδυνο μέτρο και περάσαμε σε μια νέα διακυβέρνηση περισσότερο θετική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Υπήρξε μια θετική επιρροή, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά ας προσπαθήσουμε να δούμε λίγο πιο βαθιά βλέποντας τι συμβαίνει και στον περίγυρο μας.

Στην ΕΕ, η βιομηχανία τον Ιούνιο εμφανίζει μεγάλη βουτιά: -6,2% η Γερμανία, -1,9% η βιομηχανία των 28. Αναιμική άνοδος 0,3% η Ελλάδα. Για έξι συνεχόμενους μήνες η Γερμανική βιομηχανία με αρνητικούς ετήσιους ρυθμούς.

Πιθανώς κάτω του 1,3% η άνοδος του ΑΕΠ για την Ελλάδα το β τρίμηνο του 2019.

Παράλληλα στη Ρουμανία έχουμε ανάπτυξη 4,6%, στη Βουλγαρία 3,3%. Συνολικά η Ευρωζώνη εμφανίζει ανάπτυξη 1,1% το β τρίμηνο του 2019 και εμείς έχουμε υποχρέωση πλεονασμάτων 3,5%…

Τα ομόλογα μας έχουν μεν πέσει κάτω του 2%, αλλά το ίδιο διάστημα τα αντίστοιχα της Πορτογαλίας είναι στο 0,19%. Σημασία ως προς τα μακροοικονομικά έχει η μείωση αλλά και η συσχέτιση με τις άλλες οικονομίες.

Όταν η Ευρώπη αναπτύσσονταν με φθηνό και άπλετο χρήμα από την ΕΚΤ, εμείς μπήκαμε σε νέο πρόγραμμα και τώρα που βγήκαμε από το πρόγραμμα, φαίνεται η Ευρώπη να κινδυνεύει να μπει σε ύφεση. Τα νούμερα της χώρας μας σαφώς καλύτερα όταν τα βλέπεις «απομονωμένα», αλλά συγκριτικά όχι και τόσο.

Παράλληλα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου.

Οι εμπορικοί πόλεμοι. Η πιθανότητα έκρηξης των πετρελαϊκών τιμών. Το γεγονός ότι οι πιο προηγμένες οικονομίες έχουν ακόμα μεγαλύτερα ελλείμματα και περισσότερο δημόσιο χρέος σήμερα από ότι πριν την πιο πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση.

Ενώ την ίδια στιγμή τα εργαλεία παρέμβασης των νομισματικών και δημοσιονομικών αρχών δεν είναι πλέον πολλά μετά την προσπάθεια αντιμετώπισης της πρόσφατης οικονομικής κρίσης.

Επομένως όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα μιας ύφεσης ή/κι κρίσης.

Στα πλαίσια του risk management, οφείλουμε να είμαστε προσανατολισμένοι στις διεθνείς εξελίξεις, να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας τα δεδομένα και να κάνουμε και στις επιχειρήσεις μας προληπτικές ενέργειες, αφού μια κρίση θα οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και πρόσθετες αρνητικές επιρροές στις μονάδες μας.

Η επιχείρηση μας, παραμένει πιστή στις αρχές της, προσηλωμένη δίπλα σας, για να παρέχει σε κάθε σενάριο ποιοτικές υπηρεσίες.

Related Post