Προτάσεις Αλλαγής/Τροποποίησης Νόμου 4469/2017 για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό

1889 0

Μετά την πρόσκληση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, για Προτάσεις Αλλαγής/Τροποποίησης του Νόμου 4469/2017 για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, η Bussiness Support Services όντας πάντοτε σε εγρήγορση και διαθέτοντας πρακτική γνώση και εμπειρία πάνω στον συγκεκριμένο τομέα, μετέφερε στον υπουργό τις αδυναμίες/προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου.

Συγκεκριμένα ο ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευστάθιος Λιακόπουλος επικεντρώθηκε στην επιστολή του προς τον υπουργό στα παρακάτω καίρια σημεία.

  1. Η μη υποχρέωση των δανειστών σε ρύθμιση ακόμα και όταν τηρούνται οι βασικές προβλέψεις του νόμου (αξίες μεγαλύτερες της ρευστοποίησης και βιωσιμότητα ροών). Υπάρχουν, αρκετές περιπτώσεις αναιτιολόγητης απόρριψης ή/και αδιαφορίας. Ιδιαίτερα, όταν κάποιος πιστωτής κατέχει οφειλές σε ποσοστό άνω του 60%, μπορεί να κάνει ότι θέλει χωρίς να τηρείται απαραίτητα ο νόμος.

 

  1. Η καταστρατήγηση κάθε υγιούς ανταγωνισμού. Οι δανειστές έχουν βρει τρόπο επικοινωνίας και ατύπως ακολουθούν την άποψη όποιου πιστωτή έχει τις μεγαλύτερες οφειλές προχωρώντας σε συνεννόηση. Είναι νόμιμο αυτό; Δεν παραβιάζει τις βασικές αρχές του υγιούς ανταγωνισμού;

 

  1. Η κυριαρχία των Big 5 και η υποστήριξη που έχουν, κάτι που δεν συμβαίνει σε επιχειρήσεις όπως η δική μας. Αντιλαμβανόμαστε, ότι το κύρος τους διευκολύνει τα πιστωτικά ιδρύματα, ωστόσο αυτό οδηγεί τους πιστούχους σε καθυστερήσεις και αυξημένα έξοδα.

 

  1. Η καταστρατήγηση των χρονικών ορίων. Πολλές φορές η μια παράταση φέρνει την άλλη ακόμα και από το Δημόσιο. (Ενδεικτικά η PQH σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ανεβάζει καν τις οφειλές) ενώ ακόμα και οι πιστούχοι αξιοποιούν τις μελλοντικές προβλέψεις και καθυστερούν σκόπιμα. Παράδειγμα, αναμένουν την ένταξη των οφειλών του 2018 και καθυστερούν. Μετά θα αναμένουν τις οφειλές του 2019 κοκ. Αυτό διαμορφώνει πλαίσιο καθυστέρησης.

 

  1. Η δυνατότητα των Τραπεζών να πουλάνε το δάνειο εν μέσω διαδικασίας. Υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες, η πιστούχος εταιρεία αναγκάζεται να ξανά-υποβάλλει, ενώ είναι έτοιμη η ολοκλήρωση, επειδή για παράδειγμα η Τράπεζα Αττικής πούλησε εν μέσω της διαδικασίας το δάνειο σε ένα ταμείο..

 

  1. Η πεποίθηση των πιστωτών και ο «ωχαδερφισμός» τους, ότι δεν θα γίνει τίποτα με τον εξωδικαστικό. Αυτό αναπαράγεται σε όλους και διαμορφώνει μια απαξίωση του εργαλείου.

 

  1. Τα επενδυτικά ταμεία, που έχουν προσωπικό συνήθως πρώην τραπεζικούς οριστικών καθυστερήσεων, με δυσκολία στην συνεννόηση και συνεργασία.

 

  1. Η ελλιπής επάνδρωση των αρμόδιων φορέων για να παρεμβαίνουν έγκαιρα και να δίνουν λύσεις σύμφωνα με το νόμο. Η εδραίωση και η αξιοπιστία του νόμου θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή του, έναντι τυχόν αυθαιρεσιών ή αντικρουόμενων συμφερόντων ανάμεσα σε πιστωτές.

 

  1. Η ακόμα και σήμερα ύπαρξη πολλών στοιχείων που απαιτούνται και οι χρονικές καθυστερήσεις.

 

 

Όπως τονίζει ο κ. Λιακόπουλος στην επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο νόμος με μικρές βελτιώσεις, μπορεί να παράξει σπουδαίο έργο αφού, μέσω αυτού σε ένα πλαίσιο αξιοκρατίας και αξιοπιστίας, μπορούν να ρυθμιστούν οι οφειλές ανάλογα με τις αξίες και τις λειτουργικές ροές με ισότιμο τρόπο στους πιστωτές.

 

«Θα είναι σφάλμα να απαξιωθεί και αυτή η μέθοδος επίλυσης του προβλήματος, αφού με σωστή χρήση θα δοθεί μεγάλη ώθηση στη επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, με τρόπο τέτοιον, που θα οδηγήσει όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να λειτουργούν σε ένα βιώσιμο και παραγωγικό πλαίσιο για την ελληνική οικονομία. Εκτιμώ, ότι θα είναι μεγάλη επιτυχία και για εσάς να μπορέσει το εργαλείο αυτό να παράξει επιτέλους τα αναμενόμενα αποτελέσματα.»

Related Post

H BSS PLUS στην Δ.Ε.Θ.

Posted by - 27 Σεπτεμβρίου, 2018 0
H BSS PLUS στην Δ.Ε.Θ. H oμιλία του κ. Ευστάθιου Λιακόπουλου στην Δ.Ε.Θ., καλεσμένος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στις 12…