ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ!

2006 0

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε έχουν διαμορφώσει μια δύσκολη κατάσταση, την οποία όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να κληθούν να αντιμετωπίσουν άσχετα από την δραστηριότητα που έχουν. Πολλοί κλάδοι έχουν ήδη δεχτεί μεγάλες απώλειες χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα για το μέλλον. Σαφώς και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις πιθανές απώλειες αλλά όλοι γνωρίζουν ότι τα προβλήματα θα είναι ορατά για αρκετό διάστημα μετά την λήξη του συναγερμού.

Ο τομέας του τουρισμού είναι επί του παρόντος ένας από τους πιο θιγμένους από το ξέσπασμα του COVID-19, με επιπτώσεις τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα πρόσθετο μειονέκτημα σε σχέση με την εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας, τις γεωπολιτικές, κοινωνικές και εμπορικές εντάσεις, καθώς και την άνιση απόδοση των μεγάλων εξερχόμενων ταξιδιωτικών αγορών.

Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της κατάστασης, είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπος του COVID-19 στον διεθνή τουρισμό. Για την αρχική αξιολόγηση, υιοθετείται το σενάριο SARS του 2003 ως σημείο αναφοράς, παράγοντας το μέγεθος και τη δυναμική των παγκόσμιων μετακινήσεων και των σημερινών διακοπών, τη γεωγραφική εξάπλωση του COVID-19 και τις δυνητικές οικονομικές επιπτώσεις του.

 

Από σήμερα, εκτιμάται ότι το 2020 οι παγκόσμιες αφίξεις διεθνών τουριστών θα μπορούσαν να μειωθούν από 1% έως 3%, σε σύγκριση με εκτιμώμενη αύξηση 3% έως 4% στις αρχές Ιανουαρίου 2020. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε απώλειες από 30 έως 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες από διεθνείς επισκέπτες (διεθνείς εισπράξεις από τον τουρισμό).

Μέχρι στιγμής, η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού αναμένεται να είναι η πιο πληγείσα (μείωση 9% έως 12% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών, σε σχέση με την πρόβλεψη της πρόβλεψης στις αρχές Ιανουαρίου 2020 κατά 5% έως 6%).

Οι εκτιμήσεις για άλλες περιοχές του κόσμου είναι επί του παρόντος πρόωρες λόγω της ταχέως εξελισσόμενης κατάστασης. Υπογραμμίζεται ότι οποιαδήποτε εκτίμηση πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή λόγω της ασταθούς και αβέβαιης εξέλιξης της εστίας, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αναθεωρήσεις.

Μεγάλο πλήγμα σε όλα αυτά τα γεγονότα έχει δεχτεί και ο ελληνικός τουριστικός κλάδος, που αποτελεί το σημαντικότερο κλάδο της χώρας. Ήδη πολλές έρευνες που έχουν διεξαχθεί αποτυπώνουν το ισχυρό χτύπημα που έχει δεχτεί ο ελληνικός τουρισμός. Για την οικονομία της Ελλάδας που στηρίζει το ΑΕΠ στον κλάδο αυτό είναι ίσως το χειρότερο δυνατό σενάριο για να υπάρξει μια μεγάλη κρίση στον κλάδο αυτό. Από σήμερα όλα τα ξενοδοχεία στην χώρα θα είναι κλειστά με Υπουργική Απόφαση μέχρι τις 30/04, γεγονός που δείχνει ότι η μείωση της κίνησης θα είναι πραγματικότητα.

Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι όλα οδεύουν προς τα εκεί. Συγκεκριμένα, η πτώση στον ρυθμό των μελλοντικών κρατήσεων είναι μειωμένη κατά 72% στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και 58% στα εποχιακά συγκριτικά με το 2019. Επίσης, το ποσοστό μείωσης των κρατήσεων για συνέδρια και εκδηλώσεις έχει ήδη αγγίξει το 67%. Ο νέος ιός έχει ήδη δείξει ότι θα δημιουργήσει προβλήματα ακόμα και αντιμετωπιστεί σχετικά άμεσα.

Υπάρχουν ήδη πιέσεις για αλλαγή των συμβολαίων και μείωση τιμών καθώς και για μειώσεις δωματίων, γεγονός που το προσεχές διάστημα θα γίνει πιο έντονο, αφού ακόμα δεν έχει γίνει στο σύνολο της αγοράς των τουριστικών καταλυμάτων.

Ο φόβος που επικρατεί χρόνο με το χρόνο μπορεί να φέρει μια περισσότερη κρίση, αφού πολλοί φέτος πιθανά να επιλέξουν να μην ταξιδέψουν για ασφάλεια. Όλα τα παραπάνω, υποδεικνύουν φόβους απώλειας του τζίρου το 2020 κατά 51% για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και κατά 36% απώλεια τζίρου για τα εποχιακά ξενοδοχεία.

 

Τα ελληνικά ξενοδοχεία δοκιμάζονται για άλλη μια φορά μετά από 10 χρόνια κρίσης που σε πολλές περιπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα ρευστότητας και λειτουργίας τα οποία ακόμα δεν έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως. Επίσης, ας θυμηθούμε την περσινή ζημιά που δημιούργησε η χρεοκοπία της εταιρείας Thomas Cook και τα κατάλοιπα που έχει αφήσει ακόμα στην αγορά. Τη δεδομένη στιγμή είναι στρατηγικής σημασίας για την πραγματική οικονομία αλλά και για την κάθε μονάδα, η λήψη των απαραίτητων μέτρων για αντιμετωπίσουν την κρίση αυτή χωρίς να υπάρχουν απώλειες ή έστω να γίνει ο μέγιστος περιορισμός αυτών.

 

Η «Building Solid Success» (BSS), είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις κάθε μορφής.

 

Τον Νοέμβριο του 2017, βραβευτήκαμε μαζί με άλλες εννέα Ελληνικές επιχειρήσεις, σε όλους τους κλάδους της επιχειρηματικότητας, για την «αριστεία» στην επιχειρηματική μας δράση, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ”EFQM” (European Foundation for Quality Management).

Επίσης, έχουμε πιστοποιηθεί με :

 

  • ISO 9001, σχετικά με το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας Υπηρεσιών,
  • ISO 27001, σχετικά με την διαχείριση ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων.

 

Με παρουσία στον χρηματοοικονομικό τομέα των επιχειρήσεων από το 1998, καλύπτουμε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογής υπηρεσιών Συμβουλευτικής, Οικονομικής Διεύθυνσης, αλλά και risk management. Έχοντας πάνω από 1.500 πελάτες, έχουμε ως μοναδική μας επιδίωξη, την επιτυχία του κάθε πελάτη μας, χωριστά. Καθένας ξεχωριστά αποτελεί μέλος της οικογένειας μας και στεκόμαστε δίπλα του στα εύκολα και τα δύσκολα.

Άλλωστε, οι καλύτερες συνεργασίες διαμορφώνονται μέσα σε πλαίσιο δυσκολίας. Εκεί ανδρώνονται, δοκιμάζονται και αποκτούν στέρεες βάσεις για τα επόμενα έτη, αφού όπως λέει και ο σοφός λαός «Στα δύσκολα φαίνονται όλα, στα εύκολα όλα είναι καλά».

Εμείς στην BSS θέλουμε πάντοτε να είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις και αποσκοπούμε και τώρα αδιαφορώντας για το οικονομικό σκέλος, να είμαστε δίπλα σας αν μπορούμε να είμαστε ωφέλιμοι για την διαχείριση της καταιγίδας, αφού μετά από αυτή θα βγει σίγουρα ήλιος.

 

Με ένα σχέδιο και ευθύνη μπορούμε να βγούμε νικητές και από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια αρκεί να έχουμε ο ένας τον άλλον.

 

Στη BSS, είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε από κοντά και να φέρουμε ‘’εις πέρας’’ κάθε μικρή ή μεγάλη πρόκληση, γιατί μετά την συζήτηση έρχεται η εμπιστοσύνη και μετά η απόλυτη επιτυχία !!!

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε και θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε!

 

 

 

Related Post

Διαρθρωτικά και επενδυτικά Ταμεία: Η Επιτροπή ενισχύει τον ρόλο των εταίρων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων

Posted by - 4 Ιουνίου, 2014 0
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα ένα κοινό σύνολο προτύπων για τη βελτίωση της διαβούλευσης, της συμμετοχής και του διαλόγου με…